Pinjenötter

Det finns nötter som man inte tänker på då man vill duka upp med lite nyttigt godis. Till dessa anonyma nötter hör pinjenötter som man mest ser i matlagning. De här nötterna är fulla av nyttigt fett som kan reducera dåligt kolesterol och öka det goda kolesterolet i blodet. I likhet med mandlar så får man en hel del E-vitamin då man äter pinjenöten. Liksom namnet antyder på engelska, pine-nut, så kommer dessa nötter från granträdens kottar, men det är inte en särskilt smart idé att ge sig ut i skogen för att försöka skörda en påse nötter gratis…

Pinjenötter från kottar

Pinjenöten växer i kottar och då särskilt på granträden med namn Pinus sibirica och Pinus koraiensis. Dessa finns det gott om i Kanada och Sibirien. Det finns även en form av pinjenötter som växer i Asien i länder som Indien, Pakistan och Himalayas skogar. I dessa trakter använder man nötterna i all form av matlagning för att fylla ut och bättra på smaken.

Vad ska man göra med pinjenötter?

Ris, kötträtter och efterrätter blir alltid lite bättre då man lägger till pinjenöten. Dels så smakar det gott med pinjenötter, och dels så är det faktiskt mycket nyttigt att äta dessa nötter. Eftersom de inte innehåller något gluten så kan folk som har problem med matallergier använda preparat gjorda på pinjenöt istället för glutenprodukter. Oljan från nötterna är också särskilt hälsosam och har använts som medicin sedan urminnes tider. Det är också vanligt med pinjenötsolja för kosmetiska preparat eftersom den gör sig bra som bas-olja och är särskilt lyckad att använda mot torr hud.

Copyright 2022 | Nötter.nu