Pekannötter

Många blandar ihop pekannöten med valnötter eftersom de är ganska lika. Smaken hos pekannötter är dock unik, och den passar särskilt bra i efterrätter och bakverk. Pekanträden växer mestadels i Nord och Sydamerika och från ett enda träd kan man få tillräckligt med nötter för en familj att njuta av i flera månader av. Den som gillar pekannöten bör dock se till att få fatt i fräscha nötter som har hanterats och förpackats på rätt sätt.

Pekannötter passar bra för dieter

Den som måste banta eller ändra sin diet för att förbli frisk kan dra stor nytta av att äta nötter. Nu är det dock inte alla nötter som klarar av varje diets krav. Om man vill undvika kolhydrater, vilket har varit populärt ända sedan Atkinsdieten fick fart, så är pekannötter ett bra val. De har nämligen inte många kolhydrater och samtidigt så har de gott om viktiga vitaminer som B-vitaminer, E-vitamin och järn och zink. I studier så har man även sett att de som äter nötter som pekannötter dagligen tenderar att sänka sitt dåliga kolesterolvärde.

Nötterna är goda och näringsrika men släng inte skalen! Skalen är nämligen också fulla av näring och man kan med fördel använda dem till sin kompostering för att skapa näringsrik jord.

Pajer och godis med pekannötter

Man kan äta pekannöten som den är, men de flesta tycker bäst om nötter som har behandlats på något sätt. För att rostade pekannötter ska smaka gott så måste de rostas på rätt sätt. Det här är lite av en vetenskap som kräver träning och rätt känsla. I USA så är det mycket populärt med pekanpaj och man kan även se dessa nötter i recept för andra pajer som äppelpaj och pumpapaj. Om man belägger nöten med ett lager av lyxig choklad så får man en godsak som verkligen passar för fina bjudningar eller då man bara vill njuta av livets goda!

Copyright 2022 | Nötter.nu