Jordnötter

Elefanter och människor älskar nötterna som egentligen inte alls är nötter. Det handlar förstås om jordnötter som faktiskt växer under jord och hör till samma grupp av grönsaker som bönor. Med dessa nötter kan man göra mycket, och många tycker att det är kul att köpa dem med skalet kvar så att man får 2 kokonger som sitter ihop med en nöt i varje kokong. Det är även den här typen som Jumbo och hans kompisar gillar att mumsa på, och är man ute efter det allra nyttigaste alternativet så ska man undvika för mycket salt och andra tillsatser.

 

Är jordnötter nyttiga?

Jordnötter har ett rykte om sig om att vara farlig för barn. Det är klart att man inte ger småbarn jordnötter att leka med, men faktum är att jordnötsallergi inte alls behöver bero på nötterna utan snarare hur pass tidigt vi introducerar de i vår kost. I Mellanöstern är det mycket vanligt att man ger jordnötsbågar till barn som bara är några månader gamla, och man ser nästan inga fall av jordnötsallergi. I Sverige så får man dock vänta lite längre för att nuts-646493_1280vara på den säkra sidan och det är ju dumt att ta risken med tanke på hur gott det är med dessa delikatesser. Den som kan äta jordnötsprodukter får nämligen i sig rikligt med E-vitamin, protein och viktiga mineraler som koppar och magnesium.

Välj rätt typ av jordnötter

peanut-210435_1280

Även om det är otroligt gott med de saltiga kommersiella versionerna så är “Jumbo-nötterna” i sina kokonger att rekommendera. Ju närmre ursprunget man kommer desto fler mineraler och andra viktiga ämnen får man i sig. Faktum är att forskning har kommit fram till att en portion jordnötter om dagen kan vara mycket hälsofrämjande samtidigt som det inte alls påverkar vikten på det sätt som man skulle kunna tro.

Copyright 2022 | Nötter.nu